Bedbodems

Informatie over bedbodems

Daar waar er vroeger nog in een ietwat oncomfortabele bedstede geslapen werd, kunnen we tegenwoordig veel luxer en comfortabeler liggen. Anno 2015 hebben we de keuze uit een grote variëteit in slaapsystemen, bedden, matrassen en niet te vergeten bedbodems! Maar die grote variëteit brengt ook weer keuzestress met zich mee. Want welk bedbodem is de juiste en wat past bij mijn matras. Wij proberen aan de hand van onderstaande informatie u de juiste keuze te laten maken voor wat betreft het bedbodem en het matras.

Welk bedbodem past bij u?

Een goed matras is erg belangrijk, maar wat ook belangrijk is waar deze matras op ligt. Een goede bedbodem zorgt in combinatie met het matras voor het juiste slaapcomfort.

Wanneer een bedbodem met de nodige zorg en aandacht is uitgekozen komt dit ten alle tijden ten goede van de levensduur van uw matras. Verder is het natuurlijk zo dat hoe beter de matras en bedbodem op elkaar afgestemd zijn, hoe beter uw slaapcomfort is!

Een ander voordeel van een kwalitatief goed bedbodem is dat deze zelf ook een lange levensduur heeft. De levensduur van een bedbodem is doorgaans minimaal twintig jaar en gaat dus langer mee dan een matras.

Het komt er op neer dat u eigenlijk twee keer een matras kunt uitzoeken bij uw slaapsysteem, mits de bodem beantwoord aan hoge eisen. Net als bij matrassen heeft u veel keus in bedbodems.

Welke bedbodems zijn er?

Dit zijn de meest voorkomende bedbodems:

  • Vlavrobodems
  • Lattenbodems
  • Spiraalbodems
  • Schotelbodems
  • Boxspring bodems
In de onderstaande alinea's vindt u meer informatie, ingedeeld per bedbodem.

Vlavrobodems

vlavrobodem bedbodem

De vlavrobodem is de meest simpele bedbodem welke is opgebouwd uit latten waarop 2 hardboard-platen zijn gelegd. Hierin zijn gaten geboord. Een vlavrobodem is stevig en biedt een hard slaapcomfort aangezien de bodem niet flexibel en niet verstelbaar is.

Wij hebben de vlavrobedbodems niet in ons assortiment omdat wij vinden dat het comfort te minimaal is.

Lattenbodems

De lattenbodem is een van de meeste bekende bedbodems. Lattenbodems zijn verkrijgbaar in verschillende opties. De meest voorkomende lattenbodems zijn 28-lats lattenbodems en 42-lats lattenbodems.

Voorbeeld van een lattenbodem

De vuistregel is: hoe meer latten hoe meer comfort. De meeste lattenbodems kennen een  midden-zone versterking door middel van instelbare latten. Lattenbodems zijn verkrijgbaar in vaste uitvoering, maar ook in verstelbare uitvoering. U kunt kiezen voor aanpassingen met de hand of voor een elektrisch verstelbare lattenbodem.

In principe zijn alle soorten matrassen geschikt om op een lattenbodem te leggen. Bekijk hier alle lattenbodems

Spiraalbodems

Bij een spiraalbodem denkt men al snel naar de bodems met spiraalveren uit de jaren zeventig. Echter zijn de huidige spiraalbodems een stuk verbeterd. Daar waar bij de oude spiraalbodens de draden (spiralen) nog in de lengterichting bevestigd waren, zijn de spiralen in het huidige systeem in de breedte bevestigd. Dit zorgt voor een nog betere ondersteuning. En een ander groot voordeel van de spiraalbodem is dat het een goed ventilerende bedbodems is, in tegenstelling tot de vlavrobodems.

 Spiraalbodem voorbeeld

De spiraalbodem heeft een lange levensduur. Afhankelijk van de afwerking van de spiraalbodem, kunnen alle typen matrassen worden gebruikt.

Wij hebben geen spiraalbodems in ons assortiment.

Schotelbodems

Een schotelbodem is een luxe bedbodem met veel instelmogelijkheden. Een schotelbodem is zowel verkrijgbaar als een vaste bodem en als een (elektrisch) verstelbare bodem.

Een schotelbodem bestaat uit 50 hoogwaardige en onafhankelijk verende schotels en heeft doorgaans 5 comfortzones. Iedere schotel kan worden ingesteld en aangepast aan uw wensen, hierdoor ontstaat een 3-dimensionale ondersteuning. Een schotelbodem biedt erg veel comfort en heeft een lange levensduur.

Alle soorten matrassen zijn geschikt om op een schotelbodem te leggen. Bekijk hier onze schotelbodems.

Boxsprings

Een boxspring is eigenlijk niets minder dan een luxe bedbodem op poten, waar uw matras nog bovenop komt te liggen. Een boxspring waar het matras al bovenop ligt, noemen we een boxspring-combinatie of boxspring set. Deze sets zijn zelf samen te stellen, denk hierbij aan bijpassende voeten-board en/of hoofd-board. Soms zelfs nog met een topdekmatras bovenop het matras om het comfort te verhogen.

 boxspring uitleg

De boxspring an sich is dus gewoon een bedbodem, een gestoffeerde houten doos met veren erin waar het matras bovenop komt te liggen. De boxspring is erg populair op dit moment. Waarom precies is moeilijk uit te leggen, maar feit is wel dat wij van veel klanten horen dat ze een boxspring associëren met comfort en luxe.

Alle soorten matrassen zijn geschikt om op een boxspring te leggen, echter zijn er een aantal die minder geschikt zijn. Klik hier om te lezen welke matrassen geschikt zijn om op een boxspring te leggen.

Wat vinden wij?

Het klopt dat u veel keuze heeft, maar het draait eigenlijk om uw persoonlijke voorkeuren en wensen op dit gebied. Uw budget kan een rol spelen, maar ook uw lengte, uw gewicht of de oppervlakte van uw slaapkamer kunnen een rol spelen in uw beslissing.

Ziet u bij wijze van spreken door alle lattenbodems het bed niet meer en komt u er niet uit? Neem gerust contact op met onze slaap adviseurs.

U krijgt dan een persoonlijk advies van onze slaapexperts.