Wat is de beste matras voor uw rug?

Last van rugpijn? Wellicht bent u toe aan een nieuw matras

Van de 24 uren die in een dag zitten brengen we ongeveer 8 uren door in bed. Dit is bijna een derde van ons leven. Het zou dan ook vanzelfsprekend zijn dat iedereen een bed kiest dat zowel lekker slaapt, als een goede en gezonde ondersteuning voor de rug biedt. Als het gaat om gezondheid is uw bed namelijk een van de belangrijkste aspecten, aangezien een lichaam tijdens de slaap hersteld. Daarom speelt een bed niet alleen cruciale rol in de kwaliteit van uw nachtrust maar ook bij uw gezondheid en welzijn.

matras kopen, waarop letten? Beste matras voor uw rug

Wanneer u tijdens het op staan rug- of schouderpijn ervaart, kan dit een signaal zijn dat uw oude matras vervangen moet worden. Vaak is het namelijk zo dat in zo’n geval uw matras niet de juiste ondersteuning biedt.

Wij krijgen vaak ter ore dat veel mensen last hebben van de (onder)rug. Vaak heeft men al zelf naar een oplossing gezocht of voorzorgsmaatregelen genomen om zo doende blessures en problemen te voorkomen. De belangrijkste voorzorgsmaatregel hierbij is het kiezen van de juiste matras met de juiste ondersteuning.

Een matras is persoonlijk

Omdat geen mens gelijk heeft, heeft ook iedereen zijn of haar eigen persoonlijke voorkeuren. De grootste fout die vaak gemaakt wordt is dat stellen dezelfde matras kiezen, want vaak verschilt het gewicht en formaat van deze twee personen nogal. Een lang en zwaar lichaam heeft natuurlijk een ander matras nodig dan een kort en licht lichaam. Zo heeft de een sneller last van de rug dan de ander en zo zit er ook verschil in gevoeligheid voor blessures.

Iemand die gevoelig is voor bepaalde (rug)klachten heeft ook vaak meer moeite om het juiste matras te vinden dan iemand met een gezonde rug. Dit is de reden waarom het extra belangrijk is om te kiezen voor een matras die de beste omstandigheden voor uw rug creëert.

Vooral mensen die lijden aan (chronische)rugklachten moeten vaak extra aandacht besteden aan het kopen van een matras. Een verkeerde matraskeuze kan namelijk voor extra problemen zorgen. Veelal wordt er gedacht dat een stevig matras de oplossing is voor rugproblemen, deze veronderstelling is echter helemaal fout. In de praktijk zijn er echter geen vaste regels voor het kiezen voor de juiste matras, aangezien dit geheel persoonlijk is.

Positie van uw ruggegraat is leidend

Ondanks de regels die er in de praktijk niet zijn, moet men wel een aantal zaken in overweging nemen bij het kiezen van een nieuw bed. Daarbij is de positie van de ruggengraat leidend, en dan niet alleen wanneer u op uw rug ligt, maar ook in zijwaartse slaaphouding.

Het matras is goed en geschikt  wanneer uw gehele rug en onderrug contact houden met het matras als u op uw rug ligt. Het is namelijk essentieel dat uw onderrug in contact is met het matras. U kunt dit testen door uw partner, vriend of vriendin te vragen om zijn of haar hand onder uw rug te plaatsen wanneer u op het matras ligt. Het zou niet gemakkelijk moeten zijn om deze hand onder de rug te plaatsen, er moet weerstand optreden. Wanneer de hand te gemakkelijk onder de rug doorglijd is het matras te hard. Om te bepalen of het matras ook geschikt is om op de zij op te slapen moet er gekeken worden naar de stand van de ruggengraat. Deze moet in horizontale rechte lijn liggen (zie afbeelding).

te hard matrasjuist hardheid matras voor rugte zacht matrasjuist hardheid matras voor rug

Verder is het belangrijk dat het matras aansluit bij uw persoonlijke wensen en bezigheden. Leest u bijvoorbeeld graag in bed, dan kan een elektrisch verstelbaar bed een optie zijn. Hiermee kunt u uw bed voor een gemakkelijke leespositie instellen. Ook wanneer u last heeft van rusteloze benen of vocht in uw benen heeft, kan een elektrisch bed verlichting bieden door het voeteneind lichtelijk omhoog te zetten.

Kom proefliggen

Wanneer u een matras wilt kopen, is het belangrijk dat u deze van tevoren test. Daarom is het verstandig naar een winkel te gaan waar u verschillende matrassen kunt uitproberen zodat u kunt achterhalen welk type matras het beste voor u is. In de showroom van Matrasfabriek ligt een groot assortiment matrassen voor u klaar en hier kunnen onze medewerkers u voorzien van een professioneel advies.

Omdat het over het algemeen een even kan duren voordat u gewend bent aan uw nieuwe matras, kunt u bij MatrasFabriek tot 100 dagen proefslapen. Wij helpen u graag bij de zoektocht naar uw nieuwe matras dus neemt u gerust contact op voor een persoonlijk matras advies!