Informatie over koudschuim

Informatie over koudschuim

Hier porberen we u zo goed mogelijk te informeren over koudschuim matrassen. Dit type is in de afgelopen jaren begonnen aan een enorme opmars binnen de Nederlandse en Belgische slaapkamers. Dit komt voornamelijk doordat deze koudschuim matrassen vele voordelen hebben. Wat die voordelen zijn en wat koudschuim eigenlijk is, proberen we hieronder duidelijk te maken.

Koudschuim wordt ook wel HR-schuim genoemd

Kouschuim matrassenDe term koudschuim heeft níets te maken met hoe (koud) het matras aanvoelt, maar koudschuim dankt zijn naam aan het prodcutieproces van het schuim. Het schuim wordt namelijk in onverwarmde mallen geproduceerd, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld polyether.

Wij vinden de term High Resilience (HR) schuim meer op zijn plaats voor deze schuimsoort: Koudschuim wordt namelijk gekenmerkt door een extra grote veerkracht en duurzaamheid. High Resilience betekent dan ook letterlijk 'hoge veerkracht'.

Voordelen van koudschuim

Omdat koudschuim open poriën (celstructuur) heeft, is het schuim beter in staat om vocht te reguleren. Daarnaast ademt het beter dan de andere kwaliteit schuim. Een ander voordeel hiervan is dat kuilvorming hiermee praktisch uitgesloten is, zéker in combinatie met een goed ventilerende matrasdrager.

Koudschuim is de overtreffende trap, de verbeterde versie van de traditionele polyether schuimen.

Kort samengevat de voordelen van koudschuim:

  • Open celstructuur
  • Goede ventilatie
  • Goed vochtopnemend vermogen
  • Zeer goede puntelasticiteit
  • Veerkrachtig
  • Duurzaam
Koudschuim kent eigenlijk geen nadelen.

Wat is belangrijk om te weten voor aanschaf van een koudschuim matras?

Er zijn meerdere kenmerken van koudschuim waar u op kunt letten alvorens u overgaat tot aankoop van een nieuw koudschuim matras. De volgende aspecten zullen we hieronder verder behandelen:

  1. Het soortelijk gewicht, ook wel HR-waarde genoemd bij koudschuim
  2. De hardheid van het matras
  3. Certificering van het koudschuim
  4. En de herkomst van het matras

1. Soortelijk gewicht

KoudschuimHet soortelijk gewicht (SG) bij koudschuim wordt uitgedrukt in een HR-waarde. Dit is de waarde van het aantal kilo materiaal wat er per kubieke meter gebruikt is. Hoe lager deze waarde is, des te minder materiaal er dus in het schuim verwerkt is. U moet begrijpen dat hoe meer materiaal er per kubieke meter gebruikt wordt, hoe beter de duurzaamheid en de veerkracht zal zijn. Een koudschuim matras (en ook een polyether matras) met een té lage HR- of SGwaarde, zal uw lichaam niet goed ondersteunen en sneller kuilvorming vormen of door kunnen gaan zakken. Wij bieden enkel koudschuim matrassen aan met een goede HR-waarde, (HR40 en HR44). Wij vinden een HR-waarde 30 of 35 te laag.

Belangrijk om te weten is dat de HR-waarde of Sg-waarde niets te maken heeft met de hardheid of comfort van het matras. Een koudschuim matras met HR 30 kan even zacht aanvoelen als een matras met een HR 60.

2. Hardheid van het matras

Wij bieden onze koudschuim matrassen in drie verschillende hardheden aan: Soft, medium en Firm. Het is belangrijk om na te gaan wat u zelf prettig vindt liggen. Voor elk wat wils en het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Vuistregel is dat mensen die houden van hard liggen of mensen die meer dan 100 kilo wegen wel kiezen voor het Firm-matras. De Medium-variant is een van de meest gekozen matrassen.

Zoals hierboven al vermeld is, heeft de HR-waarde niets te maken met hoe hard of hoe zacht het matras aanvoelt.

3. Certificering van koudschuim

LGA certificatie koudschuimWij maken alle matrassen zelf, dus ook de koudschuim matrassen die wij op MatrasFabriek.nl aanbieden. Voor de productie van deze matrassen gebruiken wij gecertificeerd koudschuim dat aan alle strenge eisen van de EU voldoet. De matrassen zijn Öko-Tex certificeerd, dus allergievrij. Daarnaast heeft het de LGA certificatie, dus vrij van schadelijke stoffen en heeft het koudschuim de TÜV ISO 9001 certificatie. Lees hier meer over certificaten van onze matrassen.

4. Herkomst van het matras

Voor u een koudschuim matras koopt, bepaal dan eerst de herkomst van het matras. Er zijn vele aanbieders actief die stunten met de prijzen. Dit kan alleen wanneer ze de kernen van de matrassen importeren uit Turkije of het Verre Oosten. Deze importkwaliteiten garanderen geen kwaliteit en hoeven niet te voldoen aan strenge eisen die in Europa wel gelden. Bovendien worden deze matrassen soms voor het trannsport bewerkt met chemicalien.

Kies altijd voor een gecertificeerd matras uit Europa, of liever nog een matras uit Nederland, Belgie of Duitsland. Wij maken al onze matrassen zelf in onze eigen fabriek in Heerenveen en gebruiken daarbij enkel de beste en gecertificeerde koudschuimen, afkomstig uit Nederland, Belgie of Duitsland. Wij garanderen daarmee een kwalteitsmatras vervaardig in Nederland. Onze matrassen zijn 'Made in Heerenveen'.

Pantera koudschuim

Wij bieden twee verschillende kwaliteiten koudschuim matrassen aan, namelijk de traditionele koudschuim matrassen en Pantera koudschuim matrassen. De Pantera koudschuim matrassen zijn de overtreffende trap van de traditionele: nóg beter ventilerend, nog duurzamer en nog comfortabeler. Lees hier alles over onze Pantera koudschuim matrassen.

Meer advies over koudschuim

Wilt u meer weten over koudschuim en andere soorten matrassen? Hieronder een aantal handige informatiepagina's: