Waarom een topdekmatras?

waarom topdekmatras kopen

Het kiezen voor een topdekmatras bovenop uw nieuwe of huidige matras kan veel redenen hebben. In alle gevallen verhoogt een matrastopper het gewenste ligcomfort. Let er wel op dat het aanschaffen van een topdekmatras (ook wel dekmatras, topmatras, oplegmatras of matrastopper genoemd) er niet voor zorgt dat uw oude matras als nieuw wordt, want het is belangrijk dat er voldoende ondersteuning is. Vaak merkt men wel een korte tijd een verbetering, maar dit zal niet permanent zijn. Wel kan een dekmatras misschien budgettair gezien zorgen voor bijvoorbeeld overbrugging.

Wanneer u net een nieuwe matras heeft gekocht, zou het comfort van uw nieuwe matras op uw lijf geschreven moeten zijn. Toch horen wij helaas vaak dat een nieuw matras niet altijd als optimaal wordt ervaren, dan kan een topdekmatras net even zorgen voor het extra stuk comfort dat u mist.

Ga van een hard naar een zacht matras

Het komt helaas ook voor dat een consument slecht advies heeft gekregen bij het aanschaffen van een nieuwe matras. Dit kan zorgen voor onrustige nachten wanneer een matras te hard is. Deze consumenten kunnen er veel baat van hebben om een dekmatras op het matras te legen, zodat ze een heerlijk zachte nachtrust tegemoet kunnen zien.

Veranderingen in slaapcomfort

Naarmate de jaren in leeftijd verstrijken zien wij vaak ook veranderingen optreden in slaapcomfort. Men kan door klachten in de nek, schouders, rug en heupen het risico lopen op een verstoorde nachtrust. Een topdekmatras zorgt voor een zachte demping van de drukpunten op uw lichaam. Hier zijn verschillende soorten dekmatrassen voor de krijgen zoals een zachte- of traagschuim topdekmatras.

Traagschuim dekmatras

waarom een topdekmatras kopenEen traagschuim (dek)matras gedraagt zich anders dan de overige topdekmatrassen. Dit heeft te maken met het materiaal waar de kern van deze dekmatras van gemaakt is. Door uw lichaamswarmte wordt het materiaal zachter, waardoor de uit stekende delen van uw lichaam langzaam in het materiaal zakken. Dit zorgt voor een verbetering van de drukbelasting. Het effect van dit topdekmatras ervaart u het beste wanneer u een matras heeft die ook uitgevoerd is met een traagschuim afdekking. Maar ook op een ander type matras zult u het druk verlagende effect goed voelen.

Net zoals het traagschuim matras heeft een traagschuim topper eigenschappen waar u rekening mee moet houden. Traagschuim is namelijk temperatuur gevoelig: het verzacht wanneer er omgevingswarmte is, maar het verstijft onder een omgevingstemperatuur van circa 15 ˚C. In zo’n geval zal het langer duren voordat u het optimale effect van het traagschuim ervaart. Door de gesloten celstructuur heeft traagschuim ook moeite om de warmte te verliezen. Hierin is wel rekening gehouden met het materiaal wat er omheen zit, er zijn bijvoorbeeld hoezen met ventilerende en warmte verlagende eigenschappen, toch is een traagschuim matras een warmere matras. Maar aangezien iedereen zijn eigen voorkeuren heeft kan dat juist een aangename bijkomstigheid zijn.

Langer genieten van uw (topdek)matras

Een dun matras bovenop uw nieuwe matras verlengt de levensduur van het matras, maar ook van uw bestaande matras. Uw matras wordt door het topdekmatras namelijk beschermd tegen transpiratie, stof en vuil. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is een topdekmatras dus een waardevolle aanvulling. Bijna alle hoezen van de dekmatrassen zijn voorzien van een ritssluiting waardoor u de hoes kunt verwijderen en kunt wassen. Een matras hoes is vaak niet afwasbaar, en dus ook niet te reinigen.

Een topdekmatras verhelpt een hinderlijke naad

Een tweepersoons bed- of boxspringcombinatie met twee 1-persoonsmatrassen zorgt altijd voor een hinderlijke naad. Hiervoor bestaan er oplossingen zoals een vulstrook die liefdesbrug of pont d’amour worden genoemd, maar echt bevorderlijk is dit niet. Met een tweepersoons topdekmatras creëert u simpelweg een sluitende tweepersoonsmatras, de naad bent u volledig kwijt. Wanneer u twee aparte elektrische bedbodems heeft kunt u kiezen voor de split topdekmatras. Bij deze tweepersoons topdekmatrassen kunnen de beide rughelften onafhankelijk van elkaar van stand veranderen en is het matras vanaf halverwege de rug weer één geheel.

Gemakkelijk uw bed opmaken

bed opmaken dekmatrasHet opmaken van uw bed wordt een eenvoudige handeling wanneer u gebruik maakt van een topdekmatras. Het topdekmatras is lichter dan uw normale matras en daardoor voor iedereen makkelijk te hanteren. Er zijn verschillende manieren om een bed met topmatras op te maken. De meest gebruikte methode is middels het omtrekken van alleen het topdekmatras met een topper molton en een topper hoeslaken. Een andere methode is de zogenaamde pillow-top, hierbij worden het matras en de topper allebei voorzien van één molton en één hoeslaken. Hierbij moet men wel rekening houden met een extra hoge hoekhoogte van het bedtextiel.

Meer comfort en luxe

Voor veel mensen is de instaphoogte van het bed een belangrijk aandachtspunt. Met de aanschaf ven een topdekmatras verhoogt u uw bed met maximaal 10 centimeter, afhankelijk van het type topdekmatras wat u koopt. Naast het feit dat dit uw slaapcomfort verhoogt, ziet uw bed er ook direct luxer uit.

Overzicht van topdekmatrassen

Wilt u een topdekmatras van MatrasFabriek kopen? Hier vindt u al onze dekmatrassen.