Koudschuim of traagschuim matras, wat zijn de verschillen?

Koudschuim matrassen

Het hededaagse koudschuim zouden we ook als het hightech schuim van dit moment kunnen benoemen. Koudschuim is een product wat wordt gemaakt van polyurethaan, maar het schuim wordt tijdens de fabricage niet op een hoge temperatuur verwerkt (koudschuim ontleent zijn naam dus aan het productieproces, het zogenoemde Cold Cure Moulding ).

Koudschuim heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht opneemt. Door deze open celstructuur voelt een matras van koudschuim nooit (te) warm aan. Dit is meteen ook het grootste en het belangrijkste verschil tussen koudschuim en traagschuim: daar waar koudschuim een open celstructuur heeft, heeft een traagschuim matras dit niet en kan een traagschuim matras dus eerder (te) warm en zweterig aan gaan voelen doordat het een gesloten celstructuur heeft .

Extra vermeldenswaardig is dat kuilvorming bij koudschuim matrassen niet voorkomt. 

Alle voordelen van koudschuim matrassen kort samengevat:

Koudschuim
  • Koudschuim matrassen hebben een goede ventilatie
  • Daarnaast hebben matrassen van koudschuim een goede vochtregulatie en een zeer goede conformiteit.

Geschikte bedbodems voor koudschuim matrassen:

  • Lattenbodem
  • Spiraalbodem
  • Verstelbare bodems.

Traagschuim matrassen

Een traagschuim matras bestaat nooit helemaal uit traagschuim. Vaak is alleen de bovenlaag van traagschuim. De kern van een traagschuim matras kan bestaan uit pocketveren of koudschuim waarvan dan de afdeklaag van traagschuim is.

Traagschuim is gemaakt van polyurethaanschuim en kent vele verschillende benamingen. Zo worden traagschuim matrassen ook wel NASA (Visco) matrassen, memory-foam matrassen, traagfoam matrassen, of Tempur matras genoemd.

Het bekendste kenmerk van traagschuim is dat door een combinatie van de lichaamswarmte en het lichaamsgewicht het matras zich naar het lichaam vormt. Dit verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaamsoppervlak. Draaien op een traagschuimmatras gaat lastiger dan op een pocketvering matras.

De betere traagschuim matrassen hebben goede ligeigenschappen; dit omdat de matras op een goede wijze het lichaamsgewicht verdeelt en ondersteunt. Onder invloed van warmte en het gewicht van het lichaam wordt traagschuim zacht en vormt zich naar uw lichaamsvorm. Hierdoor verdeelt deze de druk gelijkmatig over het hele lichaamsoppervlak. Lichaamsdelen die wat dieper in het matras moeten wegzinken, voor een gezonde en correcte slaaphouding, hebben daarvoor alle ruimte.

Zoals we eerder al beschreven, heeft traagschuim van zichzelf een gesloten celstructuur. Deze gesloten celstructuur van traagschuim is bepalend voor de mindere ventilatie van dit materiaal. Door inkepingen en innovatieve oplossingen is dit nog wel goed te ondervangen, maar feit blijft dat het materiaal traagschuim an sich niet goed ventileert. Dit is het grootste verschil tussen koudschuim en traagschuim; koudschuim heeft een open celstructuur en traagschuim een gesloten.

Kortom, koudschuim ventileert beter en heeft een betere vochtregulatie.

Alle voordelen van traagschuim matrassen kort samengevat:

Traagschuim
  • Traagschuim vormt zich geheel naar uw lichaam
  • Traagschuim is drukverlagend

Geschikte bedbodems voor traagschuim matrassen:

  • Lattenbodem
  • Schotelbodems
  • Verstelbare bedbodems

Onze informatievoorziening

Wij doen onze uiterste best om u zo goed en volledig mogelijk te informeren over alles wat betrekking heeft op matrassen. Wilt u meer weten of mist u iets over een bepaald onderwerp, laat het ons dan weten via info@matrasfabriek.nl zodat wij u altijd de actuele en correcte informatie kunnen verstrekken.