Welke hardheid matras kies ik?

Wat is de juiste hardheid voor mijn matras?

Matrassen zijn er in verschillende soorten en maten, maar ook in verschillende hardheden. Het verschilt natuurlijk per persoon welke hardheid lekker ligt. In de matrassen wereld worden verschillende terminologieën gebruikt voor de hardheden van matrassen, zo worden de begrippen Hard / Stevig / Firm, Medium en Soft vaak gebruikt. Maar wat betekenen deze begrippen precies?

Om te beginnen zijn al deze begrippen relatief. Wat de ene persoon als zacht ervaart, kan de ander nog als hard ervaren. Het  blijft dus een persoonlijke beleving van de persoon die op het matras ligt, hoe de hard- of zachtheid wordt ervaren.

Soft, Medium en Firm hardheid

Binnen de verschillende matrastypen is er vaak wel verschil in hardheid te merken. Zo zijn er bijvoorbeeld de Pantera Koudschuim matrassen die verkrijgbaar zijn in de hardheden Firm, Medium en Soft. Als u op elk van deze matrassen gaat liggen zult u effectief verschil in hardheid voelen, terwijl de matrassen voor de rest hetzelfde zijn. Zo zit er ook verschil tussen de traditionele koudschuim matrassen. Maar een traditioneel Koudschuim Medium matras ligt voor veel mensen minder zacht dan een Pantera koudschuim matras Medium. Zo zit er dus veel verschil in hardheid tussen de verschillende types koudschuim, maar dan nog blijft de ervaring in hardheid persoonlijk.

Pocketvering matrassen

Naast koudschuim is er ook het pocketvering matras. Dit zijn per definitie al wat meer stevige matrassen aangezien er veren worden gebruikt. Deze veren bieden meer weerstand dan schuim en dat zorgt voor stevigheid. Het verschil in hardheid zit echter in de afdeklaag, MatrasFabriek gebruikt namelijk maar één hardheid per type pocketveer matras. Het schuim wat gebruikt wordt in de afdeklaag zal dan voor verschil in hardheid zorgen.

Het is moeilijk om verschil in hardheid in woorden duidelijk te maken, omdat het er toch echt om gaat hoe de matras aanvoelt wanneer hier op gelegen wordt. Doorgaans wordt er aangegeven dat hoe zwaarder iemand is, hoe steviger het matras moet zijn. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat iemand van met een lichter gewicht hetzelfde ligcomfort als comfortabel ervaart als iemand die veel zwaarder is. Lees hier welke matrassen geschikt zijn voor zware mensen.

Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Ook wordt er vaak aangegeven dat mensen met chronische rugklachten lekkerder slapen op een op een middelzacht matras dan op een hard of zacht matras. Toch horen wij vaak dat dit niet helemaal op gaat, persoonlijke voorkeur blijft altijd de beste graadmeter voor een goede nachtrust.

Er zijn wel richtlijnen voor wat betreft uw keuze in hardheid

Om toch een richtlijn aan u mee te kunnen geven hebben we onderstaande tabel voor u opgesteld. Hierin kunt u aan de hand van uw lengte en uw gewicht vaststellen welke hardheid het beste bij u past. Al moet u te allen tijde onthouden dat het per persoon verschilt hoe een matras ligt.

Wanneer u een matras kiest die te zacht of juist te hard voor u is, hangen hier een aantal nadelen aan. Wanneer u een te zacht matras heeft kan het "hangmat" effect optreden. Dit betekent dat de wervelkolom niet juist wordt ondersteund. Het matras zal uw lichaam teveel omsluiten en hierdoor worden de bewegingsvrijheid en vochtafvoer beperkt. Hierdoor kost het veranderen van slaaphouding veel energie. Een zacht matras is eigenlijk alleen geschikt voor mensen met een gewicht van onder de 70 kilo. Wanneer u een te hard matras heeft kan dit pijnlijke plekken veroorzaken.

Verder beperkt een te hard matras ook de optimale bloedcirculatie doordat de drukpunten van uw schouders en bekken teveel worden belast, vooral wanneer u draait in uw slaap. Matras hardheid is dus erg bepalend voor de comfortbeleving tijdens uw slaap.

Het komt er op neer dat hardheden zijn in eerste instantie eigenlijk alleen te vergelijken binnen hetzelfde matrastype. Als matrastypen met elkaar vergeleken worden dan wordt dit al lastiger. Aanvullend kan gezegd worden dat bij volkern matrassen (matrassen zonder veren) er grotere verschillen zijn dan bij matrassen met veren.

Bekijk hier een overzicht van al onze matrassen

Meer achtergrondinformatie over matrassen

Wij proberen u via deze website zo goed en correct mogelijk te informeren. Mocht u meer aanvullende informatie willen, neem dan contact op via 0513-744060of via ons mailadres. Wij delen graag onze kennis en expertise.

Search engine powered by ElasticSuite