Alles over SG-waarde bij matrassen

Wat houdt de SG-waarde in bij traagschuim, latex en polyether matrassen?

polyether SG schuim matrasBij polyether matrassen, latex matrassen en traagschuim matrassen wordt vaak bij het schuim een SG-waarde vermeld. Deze SG-waarde is de afkorting voor soortelijk gewicht. De SG-waarde wordt gebruikt om aan te geven hoeveel kilo schuim er per kubieke meter zit. De SG-waarde varieert in de matrassen-branche tussen een lage SG-waarde van SG20 tot een zeer hoge SG waarde van SG60.

Wanneer een matras een lage SG-waarde heeft, zit er dus minder materiaal in verwerkt en meer lucht in verwerkt. Zo´n matras biedt minder veerkracht en comfort. En zal daarnaast sneller kuilvorming tonen. Prijsknallers bieden vaak vrij dunne matrassen aan met een lage SG-waarde. U zult begrijpen dat dat kan doordat er vrij weinig materiaal in verwerkt zit, en dat de levensduur en het comfort van deze matrassen te wensen over laat.

SG zegt niets over de hardheid van het matras

Belangrijk om te weten tijdens de zoektocht naar een nieuw matras: de SG-waarde zegt niets over hoe hard of zacht het matras aanvoelt! Het zegt puur iets over de kwaliteit van het schuim!

Wat is het verschil tussen HR en SG?

Bij matrassen die gemaakt zijn van koudschuim wordt er in plaats van een SG-waarde gesproken over een HR-waarde. Dit komt doordat koudschuim matrassen ook wel HR-matrassen worden genoemd:

HR staat voor High Resilience, wat 'hoge veerkracht' betekent. De benaming HR-schuim zou voor koudschuim dan ook een betere benaming zijn geweest, aangezien koudschuim een zeer veerkrachtig schuim is.

Dus als bij een bepaald matras een HR-waarde aangegeven staat, mag je ervan uitgaan dat het ook daadwerkelijk gaat om een koudschuim matras. HR44 houdt dan is dat het gaat om een koudschuim met een soortelijk gewicht van 44.

Ook voor de HR-waarde geldt weer: hoe hoger de HR-waarde, hoe meer schuim er per kubieke meter aanwezig is. Wij gebruiken voor onze koudschuim matrassen koudschuim van een hoge kwaliteit: voor ons Koudschuim matras Cool FIRM en Cool Soft gebruiken we HR 44 en voor de Medium gebruiken we HR 40.

Search engine powered by ElasticSuite