Waarom een nieuw matras kopen?
Waarom moet ik mijn matras vervangen?
Om deze vraag juist te beantwoorden beginnen we bij de levensduur van uw matras. Na verloop van tijd veranderen er dingen in uw leven en dit kan ingrijpende effecten hebben op de staat van uw matras. Een matras gaat niet eeuwig mee. Een combinatie van factoren geeft aan hoe lang uw matras u de comfort en ondersteuning geeft die u nodig hebt.
- Levensstijl: Veranderingen in levensstijl, zoals verhuizen naar een nieuw huis, of gaan trouwen. Dat kan vragen om verandering van uw matras.
- Lichaam: Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam met ons mee. Wat comfortabel en ondersteunend was toen u 25 was, zou misschien niet aan uw behoefte kunnen voldoen wanneer u 35 of 45 bent. De hoeveelheid ruimte die u nodig heeft op een matras wanneer u 5 jaar oud is, is hoogstwaarschijnlijk niet genoeg dan dat je 15 jaar oud bent. Zorg er voor dat elke matras in uw huis voldoet aan de huidige behoeften van de slaper en zijn of haar comfort. Bent u aangekomen, of juist afgevallen? Ook dit heeft invloed op het levensduur van uw matras
- Leeftijd van het matras: Kijk niet naar de leeftijd of de garantie van uw matras om te bepalen of het tijd is voor een nieuw matras. Evenmin zijn de indicatoren van hoe lang uw matras optimaal comfort en ondersteuning bied vaak onjuist.
- Kwaliteit van het matras Een slechte kwaliteit matras kan snel verslechteren, terwijl top-kwaliteit matrassen u veel meer jaren comfort en ondersteuning bieden.
- Gebruik van het matras Een matras die nachtelijk regelmatig word gebruikt (bijvoorbeeld televisie kijken, lezen in bed, of de kinderen die het als trampoline gebruiken) zal zijn comfort sneller verliezen dan een matras die minder vaak word gebruikt, zoals een logeerbed.
Wat zeggen de experts?
Een onderzoek van The Furniture Industry Research Association (FIRA) toonden aan dat bedden van slechts zes jaar aanzienlijk minder steun en comfort aan kunnen bieden dan een nieuw matras, door onder andere slijtage en het lichaamsgewicht of beweging, maar ook zweet en lichaamsafval heeft ook invloed op de levensduur.
Onderzoek naar de levensduur van een matras ' (FIRA International Study in opdracht van de Nationale Bed Federatie , 2011)
Veranderingen in de techniek van een matras
We hebben een lange weg afgelegd, nieuwe technologieën en onderzoeken hebben geleid tot grote veranderingen in de matrassenwereld. Oudere matrassen bevatten vooral natuurlijke materialen zoals stro, veren of paardenhaar. Begin 20e eeuw kwam de binnenvering kern afgedekt met katoen of een alternatieve vezelvulling. Matrassen van tegenwoordig bevatten tegenwoordig een binnenste kern van metalen veren of andere materialen zoals latex, NASA traagschuim (visco-elastische) en koudschuim.
We zijn als mens ons meer bewust van de behoeften van ons lichaam en wat voor ondersteuning we nodig hebben als we groeien. Ooit werd ons verteld dat een stevig bed de nieuwe toekomst is, dit is echter niet het geval. We hebben nog nooit zo veel mogelijkheden gehad als u een nieuw matras kopen gaat.
Veranderingen in de behoeftes van het lichaam
Het lichaam verandert met de tijd, en de behoefte aan voldoende comfort en ondersteuning neemt toe naarmate we groeien. Verandering in gewicht, lengte of misschien zelfs een medische aandoening zal ons allemaal extra eisen moeten geven om voldoende ondersteuning te bieden voor de behoefte aan slaap.
Alle lichaamsfuncties worden gecontroleerd en gecoördineerd door de hersenen langs het zenuwstelsel door de ruggengraat. De wervelkom is als een installatiebuis die beschermt, verbindt en het zenuwstelsel van impulsen voorziet van en naar alle lichaamsweefsel en organen. Wanneer uw wervelkolom gezond is, zijn de wervels goed uitgelijnd en de communicatie naar je zenuwstelsel word geoptimaliseerd. Het juiste matras is van groot belang om een gezonde wervelkolom te krijgen.
Een goede kwaliteit matras zal er voor zorgen dat uw wervelkolom in de juiste positie ligt terwijl u slaapt. Als uw matras dat niet doet, zet het onnodige druk op je wervels wat resulteert in pijn in de rug en het veroorzaken van extra belasting van de drukpunten in het lichaam wat je hersenen verteld om van positie te veranderen, wat dus invloed zou kunnen hebben op de nachtrust.
Risico’s van allergieën
Niet de huisstofmijt zelf, maar zijn uitwerpselen zijn de oorzaak van een allergische reacties in een bed. Het stof dat zich ophoopt in een matras is verontreinigd met de uitwerpselen van een huisstofmijt.
Voorkomende reacties op de huisstofmijt zijn bijvoorbeeld niezen, jeuk, tranende ogen en een piepende ademhaling. Vaak is deze allergie ook verbonden met hoofdpijn, vermoeidheid en depressie. Een solide traagschuim matras of een latex matras zijn veruit de beste matrassen voor mensen met een allergie voor de huisstofmijt. Dit omdat de kern van deze matrassen niet hol is geeft het de huisstofmijt geen ruimte om in te wonen. Ook zijn er geen open holtes die allergenen zouden kunnen verzamelen.
Een verzakt matras
Net als u maakt het matras vele veranderingen; uw kinderen gebruiken het als trampoline, uw lichaam verandert of er komt een extra persoon bij u in bed. Deze veranderingen kunnen effect hebben op een goede nachtrust en het zou zelf zo kunnen zijn dat uw lichaam minder goed ondersteunt wordt.
Na verloop van tijd zijn bijna alle matrassen wel een beetje doorgezakt. Dat is gewoon de aard van het beestje. Maar hoort het zo? Het antwoord daarop is een volmondige NEE! Als uw matras meer dan 7 jaar oud is, bent u waarschijnlijk gewend geraakt aan een matras die een beetje is doorgezakt. Dit hoeft namelijk geen norm te zijn.
De reden achter een slap matras is dat de meeste van de matrassen zijn gemaakt van zacht materiaal (veelal polyether met een laag soortelijk gewicht) wat zich niet juist kan “herstellen”, of de metalen veren die zijn gebroken. De terugvering is helaas in de meeste matrassen niet aanwezig.
De meeste matrassen hebben wanneer ze nieuw zijn een zekere mate van herstel (voor een tijdje). Maar na een poosje komt het gebrek aan weerstand steeds vaker in het geschied en het lichaam komt steeds dieper in het matras. Bij elke slaapbeurt begint de vulling steeds verder door te zakken. Waardoor je steeds vaker begint te slapen op verschillende delen van het matras. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het materiaal in je matras samenkomt in kleine of zelfs grote vervelende massa’s.