Een nieuw matras kopen, waarop kunt u letten?
Een nieuw matras kopen kan door het grote (online) aanbod lastig. Zoveel soorten matrassen, maar welk matras past nou bij mij? Wij van MatrasFabriek.nl zijn gespecialiseerd in matrassen. Doordat wij alle matrassen zelf maken in onze eigen fabriek, weten wij hoe een goed matras er uit moet zien. Wij vinden het belangrijk dat u comfortabel ligt, we brengen per slot van rekening maar liefst een derde van ons leven in bed door!
Het kan zijn dat uw huidige matras ‘uitgeslapen’ is, en aan vervanging toe is. Dit probleem is bij ons dagelijkse kost en daarom hebben wij onze meest gestelde vragen van onze klanten, met de daarbij horende antwoorden op een rijtje gezet:
Een matras kopen, waarop letten?
Het belangrijkste kenmerk van het kopen van een nieuw matras is de materiaal van het matras. Er zijn wereldwijd heel veel verschillende soorten en maten matrassen dat de keuze nog veel moeilijker maakt. De keuze van het soort matras is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren, en dat met name voor:
- Prijs
- Levensduur
- Vochtregulatie
- Hygiëne
- Ventilatie
- Bedbodem
Ook spelen uw persoonlijke kenmerken een grote rol bij het kopen van een nieuw matras.
Denk daarbij aan uw lichaamsgewicht, postuur en lengte. Dit zijn slechts een enkele voorbeelden. Daarnaast zijn allergieën zoals de allergie voor een huisstofmijt die de beperking op de keuze van het materiaal van uw matras vergroot. Zo streept u al heel wat keuzes weg.
Hoe vind ik mijn ideale matras?
Er zijn een paar weetjes die u als richtlijn kunt gebruiken als u een nieuw matras kopen gaat. Daarbij denken we aan (Let op: dit zijn algemene richtlijnen, probeer er voor u zelf achter te komen wat voor u een goed en comfortabel matras is):
- Weegt u boven de 80 kg, dan raden wij u aan een harder matras te kopen met goed verdeelde comfortzones.
- Weegt u onder de 80 kg, dan raden wij u aan voor een zachter matras te gaan met goed verdeelde comfortzones
- Bent u een stevige draaier in uw slaap, vermijd dan matrassen met een dikke traagschuimlaag. Want dit beperkt je bewegingsvrijheid.
- Ligt u liever op uw zij, dan zijn matrassen met verschillende comfortzones geschikt. Neem als voorbeeld de comfortzones ter hoogte van de schouder en de heup
- Ligt u toch liever op uw rug, dan raden wij u een matras met een ondersteuning in de rug aan.
- Heeft u het snel warm in bed en u transpireert, dan is een goed vochtdoorlatende matras iets voor u, bijvoorbeeld een pocketvering matras met een vochtdoorlatende bovenlaag (geen traagschuim en latex).
- Heeft u het snel koud in bed, dan is een koudschuim, latex en traagschuim matras een geschikte optie. Deze matrassen isoleren goed.
- Heeft u rugklachten zonder medische oorzaak, dan kan een matras met de juiste comfortzones een oplossing bieden.
- Met een allergie is het aangeraden om een goed ventilerend matras aan te schaffen
Matras kopen inclusief nieuw bedbodem 
In sommige gevallen (bijvoorbeeld verhuizing, slijtage of herinrichting van de slaapkamer) moet er een geheel nieuw bed komen, dus dan komt er een geheel nieuw slaapsysteem. Het perfecte moment om alles goed op elkaar af te stemmen. Een spiraalbodem voelt bijvoorbeeld weer anders aan dan een vlakke lattenbodem.
Belangrijk is dan dat u eerst bepaalt welk matras bij u past en dat u daarop uw keuze van bedbodem afstemt. Zodra u weet welk matras u wilt hebben, kunt u bepalen welke bedbodem hier het beste onder past en op welke bedbodem uw nieuwe matras het best tot zijn recht komt.
Welke soorten matrassen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten matrassen. We zullen op deze pagina alle soorten matrassen kort benoemen die wij in ons assortiment hebbe. Klik hier voor meer informatie over alle soorten matrassen. De meest voorkomende soorten matrassen zijn:
- Matrassen met metalen veren erin: Binnenveringsmatrassen en pocketvering matrassen
- Schuim matrassen: polyether matrassen, (Pantera) koudschuim matrassen en traagschuim matrassen
- Matrassen gemaakt van Latex: de latex matrassen en Talalay latex matrassen
Wanneer een topdekmatras kopen?
Een topdekmatras (ook wel dekmatras, of matrastopper of topper genoemd) wordt gelegd op uw huidige matras en dat heeft veel voordelen, die we hieronder opgesomd hebben:
- Een dekmatras maakt van een (te) hard matras een zacht matras
- Een topdekmatras verhoogt het comfort van uw huidige matras
- Door een topdekmatras verdwijnt de hinderlijke spleet tussen twee matrassen naast elkaar
- Een topdekmatras verlengt de levensduur van uw huidige matras
Matras advies video
Tot slot nog de video van ons Youtube-kanaal.
In bovenstaande video van de Consumentenbond wordt meer verteld waarop u kunt letten wanneer u een nieuw matras kopen wil.