Als u binnenkort een nieuw matras kopen gaat, doet u er wellicht verstandig aan om niet direct het eerste de beste matras dat u tegenkomt aan te schaffen. In dit geval kan het erg lonen om een goed en gedegen vooronderzoek te plegen. Een nieuw matras gaat immers toch al gauw zo’n 8 tot 10 jaar mee, en is van (levens)belang voor uw gezondheid.

Een matras die niet voldoet aan uw persoonlijke voorkeuren kan er voor zorgen dat u niet uitgerust wakker wordt. Dit heeft dan weer allerlei gevolgen voor uw humeur en lichamelijke gesteldheid. Maar hoe vindt u dan het (voor u) beste matras?

Beste matras van 2022

Als u op zoek bent naar het beste matras van 2022 dan volgt hier wellicht wat slecht nieuws: er bestaat niet zoiets als hét beste matras. Er zijn goede matrassen, en zeer goede matrassen, en slechte matrassen. Maar het is bijna onmogelijk om te zeggen dat één matras de beste is van allemaal. Dit is te wijten aan het simpele feit dat een matras een erg persoonlijke aankoop is. Wat de één heerlijk vindt liggen, voelt voor de ander misschien aan als een betonnen matras.

We geven toe dat het vrij abstract klinkt om te zeggen dat een goed matras voor iedereen anders is. Om deze reden wordt er daarom ook vaak gekeken naar algemene tests, van bijvoorbeeld de consumentenbond, die ieder jaar weer het beste matras uitkiest. Over de uitkomsten van deze test wordt in de matrassenwereld nog erg lang na-gediscussieerd. Over het algemeen zijn veel ‘slaapexperts’ en ervaren lui in matrassenland het niet eens met de uitkomst van de test.  Hier is wat voor te zeggen.

Matrassentest van de consumentenbond

De consumentenbond hanteert haar eigen spelregels als het gaat om het testen van de matrassen. Zo maakt de bond gebruik van een klein panel die de matrassen test. Daarbij wordt niet gelet op de individuele kenmerken van de leden. Zo wordt er bijvoorbeeld vergeten mee te nemen in de tests hoe zwaar en lang ze zijn, of ze al dan niet last hebben van lichamelijke klachten en wat hun slaaphouding is. De menselijke maat ontbreekt, en dat terwijl die juist ontzettend belangrijk is bij het uitkiezen van het beste matras; dit is immers voor iedereen anders.

Daarbij komt dat de consumentenbond vrij opvallende testmethodes hanteert. Zo scoort een matras meer punten als deze lichter dan gemiddeld. Want, zo zegt de bond, als een matras weinig weegt is deze makkelijker te hanteren. Terwijl de regel bij de meeste schuimmatrassen juist is: hoe zwaarder het matras, hoe hoger de levensduur en het comfort is. Dit komt simpelweg omdat de dichtheid van het materiaal hoger is (er is meer schuim per vierkante meter gebruikt).

Video van hoe de Consumentenbond het beste matras test:

Opzet matrassentest 2022

Er wordt ook veel inhoudelijke commentaar gegeven over de juistheid van de opzet van de test van de consumentenbond. Zo wordt de bond verweten een ‘tekort aan kennis’ te hebben, en gebruik te maken van onjuiste testmethoden.  Een matras is geen laptop, of een wasmachine. Het is een gebruiksproduct die voor iedere gebruiker weer anders kan zijn.

Het kán misleidend werken als klanten een stempel als ‘nummer 1’ of ‘beste koop’ blindelings zouden volgen. Veel belangrijker is het om zelf als
klant naar de winkel te stappen om er hier persoonlijk achter te komen welk slaapcomfort het beste op u van toepassing is.

Niet enkel de test van de consumentenbond, maar het gros van de matrassentesten kunnen buiten beschouwing worden gelaten, zo vindt Philip Ghekiere van Bekaert Textiles. ‘’Het kan gevoelsmatig een groot verschil maken of het matras over een ThermoCool, Lyocell dubbeldoeks of juist een simpele katoenen hoes beschikt.’’

Ook geeft hij aan dat er bij de meeste tests niet wordt gekeken naar bijvoorbeeld het verschil tussen reguliere schuimsoorten en de hoogwaardige varianten hiervan (Pantera koudschuim of Talalay Latex), dit terwijl er wel degelijk een verschil te merken is in levensduur, comfort en hygiëne. ‘’Ook zaken als garantie, service van de leverancier en de mogelijkheid om te proefslapen worden buiten beschouwing gelaten. Dit is een zeer kwalijke zaak voor mensen die dit soort tests blindelings volgen.’’

Conclusie: er is geen beste matras 2022

Wat voor u het beste matras is, is sterk afhankelijk van vooral uw persoonlijke voorkeur. Wat vindt u lekker liggen. Daarnaast zult u rekening moeten houden met uw lichamelijke kenmerken als gewicht, lengte en postuur. Heeft u last van bepaalde lichamelijke klachten? Ook dit speelt zeker een rol in wat voor u het beste matras is.

Laat u niet blind leiden door de verschillende tests die in omloop zijn. Onderwijs uzelf in de verschillende soorten matrassen die verkrijgbaar zijn, en schroom niet om alle verschillende typen matrassen uitgebreid uit te testen. Het is een aankoop die gauw tien jaar meegaat. Probeer daarom ook niet té veel op de kosten te letten. Al is de regel zeker niet dat duurder beter is.

Search engine powered by ElasticSuite