Een goed matras kán helpen tegen rugklachten

Als u vaak last heeft van een pijnlijke of stijve rug, dan kan dit verschillende medische oorzaken hebben. Stress of een verkeerde houding bijvoorbeeld. Maar een verkeerde of oude matras kan ook leiden tot rugpijn overdag.

Wanneer dan een nieuw matras kopen?

Het is verstandig om te overwegen om een nieuw matras te kopen wanneer uw huidige matras de volgende kenmerken vertoont:

  • Als uw matras ouder dan 8 jaar is, doet u er verstandig aan om uw huidige matras te vervangen
  • Als uw matras kuilvorming vertoont of als u niet meer goed in het matras wegzakt
  • Als u niet meer lekker ligt op uw matras, daar waar u voorheen altijd wel goed en comfortabel op uw matras heeft gelegen
  • En als u opstaat met een stramme rug en/of nek- of schouderklachten, doet u er verstandig aan om te kijken of dit met een nieuw matras ook verholpen wordt.

Verkeerde ondersteuning zorgt voor rugklachten

Een matras die uw lichaam optimale ondersteuning biedt, zorgt ervoor dat de ruggenwervels in een rechte lijn liggen. Om optimale ondersteuning te bieden moet een matras veerkrachtig en soepel zijn en meegaan met de contouren van uw lichaam. Ook als u in uw slaap van houding verandert. Daarmee krijgen rugklachten geen kans.

Welk matras bij rugklachten?

Allereerst: een matras is persoonlijk, maar er zijn wel een aantal matrassen die meer geschikt zijn voor mensen met rugklachten. Hieronder beschrijven we de belangrijkste soorten matrassen. Niet of minder geschikt:

  • Matrassen van polyether hebben geen comfortzones en bieden weinig ondersteuning.  Deze matrassen zijn dan ook niet aan te raden voor mensen met rugklachten.
  • Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan.
  • Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten. Matrassen van traagschuim (NASA/Visco) reageren op lichaamswarmte en daardoor komt u in een soort kuil te liggen. Dit is niet bevorderlijk voor uw rug en maakt draaien in bed lastig.

Wel geschikt:

  • Pocketvering matrassen bestaan vaak uit verschillende comfort zones. Matrassen met bij voorkeur veel pocketveren zijn geschikt voor mensen met rugklachten.
  • Latex matrassen zijn ook geschikt voor mensen met rugklachten.
  • Talalay Latex matrassen zijn de Rolls Royce onder de matrassen. Talalay matraskernen zijn de meest duurzame en comfortabele interieurs voor in het topsegment van kwaliteitsmatrassen. De open celstructuur garandeert een uitstekende luchtcirculatie. De flexibiliteit maakt het draaien op het matras licht en gemakkelijk. Uw lichaam wordt gelijkmatig ondersteund, wat de bloeddoorstroming bevordert en prikkeling in ledematen tegengaat. 

Niet te hard en niet te zacht

Een matras mag niet te hard en te stug zijn, maar ook weer niet te zacht en te slap. Een goede matras in combinatie met de juiste matrasdrager zorgt ervoor dat uw wervelkolom in de juiste houding blijft. Dat voorkomt het 'doorzakken' van de wervelkolom: de oorzaak van de meeste rugklachten. Welke hardheid u moet kiezen, hangt van uw gewicht en van uw voorkeur af. Mensen die zwaarder wegen, doen er verstandig aan om een wat steviger matras te kiezen.

Een goed matras gaat tien jaar mee

Uw slaapspecialist kan u ongetwijfeld meer vertellen over de juiste combinatie van matras en matrasdrager die bij uw wensen past. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden, dus het is belangrijk dat u zich goed oriënteert voordat u overgaat tot de aanschaf van een nieuw matras. U wilt er tenslotte zo'n 10 jaar mee doen! Heef u vragen of behoefte aan extra advies? Bel ons dan gerust op 0513-744060.